06-202113332

+36 (20) 2113332

Adótanácsadás, könyvelés, bérszámfejtés

KATA adózás szabályai - 2017


Idén különösen fontos döntést hozhat a vállalkozás, ha decemberben úgy dönt, hogy átlép a KATA adózási módba.


Eddig is az egyik legjobb és mondhatni legelterjedtebb adózási mód volt a KATA, de 2017-től különesen jó lesz "Katásnak" lenni. 

2017 január 01-től ugyanis az eddigi 6 millió forintos adózási plafon megduplázódik 12 millió forintra emeli a kormány.
Ez azt jelenti, hogy a vállalkozó ha főállásban dolgozik, és mellette vállalkozóként Kata adó alá jelentkezik be, akkor havi 25.000 ft -ért cserébe havi 1 millió forint bevételre tehet szert, ezen összeghatárig nem kell más adót ( szja, járulékok stb ) fizetnie.

Úgy is fogalmazhatnánk, ha valaki esetleg dolgozik, csak kis rizikót vállal, ha mellette vállalkozásba kezd. Kata adózási mód választásával, mivel ha van megrendelése akkor igazán szép jövedelemre tehet szert. 

A KATA adózási módot választókat pusztán iparűzési adó terheli, ezen adónemen felül ami a legtöbb esetben a bevétel 2%-át teszi ki . ( kivétel, ha a székhely ipa mentes településen van, akkor nem kell megfizetnie főszabályként)

Ha valaki nem dolgozik a vállalkozása mellett, és nincs is pl. hallgatói jogviszonya, akkor sem keseredhet el, mivel havi 50.000 ft összegért cserébe szintén havi 1 millió ft bevételt érhet el. Valljuk be, tényleg nem rossz üzlet, ha van a vállalkozásnak megrendelése. Utóbbi igazából csak marketing kérdése. 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ