Könyvelés, bérszámfejtés, tanácsadás Budapest XXI. kerület

06 (20) 2113332

Az egyéni vállalkozás könyveléséről:

Az egyéni vállalkozás könyvelését, bevallások és egyéb adókötelezettségek teljesítését indokolt szakemberre bízni, ettől függetlenül - ha nagy vonalakban is - de a vállalkozónak is tisztában kell lennie a könyvelési szabályokkal.

A törvényi előírások az egyéni vállalkozó esetében nyilvántartási kötelezettségként határozzák meg a könyvelést, vagyis időrendben, folyamatosan nyílván kell tartani és rögzíteni kell minden olyan adatot, amely az adókötelezettség betartásához utólagosan is ellenőrizhető módon szükséges. A könyvelési és bizonylati szabályokat az SZJA törvény szabályozza.

Az egyszeres könyvviteli követelményeknek akkor felel meg a vállalkozó, ha a pénztárkönyv vagy naplófőkönyv mellett részletező nyilvántartásokat is vezet. Így pl. kötelező a tárgyi eszköz nyilvántartás, ha akár csak egy tárgyi eszközzel is rendelkezik.

Az alapnyilvántartást (pénztárkönyv vagy naplófőkönyv) nem kell az adóhatósággal hitelesítetni, ezért mind a papíralapú, mind a számítógép alapú nyilvántartás megfelel.

Mint a fenti követelményekből látható, az egyéni vállalkozás esetében is - függetlenül attól, hogy nem kettős könyvvitelre kötelezett - jó ha erre szakosodott könyvelő vagy könyvelő iroda végzi a vállalkozás könyvelését, adó bevallásai elkészítését.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ