06-202113332

+36 (20) 2113332

Adótanácsadás, könyvelés, bérszámfejtés

A kisvállalati adó 2017-ben is kiváló lehetőség azoknak a kisvállalkozásoknak, amelyek fejlődni kívánnak. A KIVA választása feltételekhez kötött, mégpedig alkalmazottak száma és árbevétel többek között. Szabályai jelentősen megváltoznak 2017. január 1 napjától.

Az adminisztrációs terhek mindig is problémát jelentettek a vállalkozások számára. Erre figyelemmel alkották meg a KIVA rövidítésű adózási típust 2013-ban, hogy a vállalkozások adminisztrációs kötelezettségeit is mérsékeljék.

A kisvállalati adó három adónemet vált ki, a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót. Az adó mértéke az adóalap 16%-a. Az adó alapjának vett összeg és annak számítása változik 2017-től jelentősen. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy vannak tételek, amelyek nem fogják az adóalapot növelni. Ezek a tételek a beruházások, vagy a készletnövelés, amelyek ugyan előre viszik a vállalkozást, növelik a vagyonát, mégsem esnek az adóalap számításkor beszámításra. Ez nagyon jól hangzik, hiszen fontos egy vállalkozásnál a fejlődés és a versenyképesség, így a KIVA-s vállalkozások gyorsabban növekedhetnek.

A KIVA előnye az, hogy a vállalkozásban keletkezett nyereséget és a bért is azonos adókulccsal terheli. Ezzel a foglalkoztatást és a béremeléseket akarják ösztönözni a jogalkotók.

KIVA alanya lehet Kft, bt, és egyéni cég, sőt szövetkezet is. Azon társaságnak érdemes ezt választani, amelynél a személyi kifizetések meghaladják a nyereséget, viszont azáltal akarnak fejlődni, hogy a nyereségből visszaforgatnak a cégbe.

2017-től a kisvállalati adót már olyan cégek is választhatják, ahol a dolgozók létszáma 50 főig terjed. A jogszabály változás előtt 25 fő volt a felső határ, vagyis az adóév előtti adóévben nem haladhatja meg az állomány az 50 főt, további feltétel 2017. január 1-től, hogy az elszámolandó bevétele várhatóan nem lépi túl az 500 millió forintot (egy évnél rövidebb adóévnél arányosítás), sőt a mérlegfőösszege sem, valamint megelőző két évben nem törölték sem függesztették fel az adószámát, és a mérlegforduló napja december 31-e.

A KIVA választásakor a NAV-nál kell bejelentést tenni, mely bejelentés akár év közben is megtehető.

Új cégek esetében a társasági formának és annak van jelentősége a KIVA választhatósága szempontjából, hogy naptári éves e az adózó. Ha megfelel a társaság a feltételeknek, akkor a társaság létrejöttétől számított 30 napon belül kell bejelentéssel élnie a NAV felé.

Azoknál a cégeknél, ahol 2017. január 1. után is a KIVA alatt akarnak maradni, semmilyen tennivalójuk nincsen, sem plusz adminisztráció. Ezeknek a vállalkozásoknak a NAV küld tájékoztatást, hogyan változtak meg az adóalap számítási módok. Ezután lehetőségük van a cégeknek mérlegelni azt, hogy valóban a KIVA-t választják a továbbiakban is. 2017. december végéig küld a NAV még tájékoztatást arról, hogy elkerülhető legyen a kettős adóztatás, mely csökkentő tételt kell levezetni és mekkora az összege.

Az adó mértéke 2017 január 1-jétől változatlanul 16%.

2017-ben hatályba lépő új szabály, hogy a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó járulékalapja nem képezi az adó alapját, a személyi jellegű kifizetéseket tekintve.

A kisvállalati adóalapnak magasabbnak kell lennie a személyi jellegű kifizetéseknél ez alapvető szabály a KIVA-nál.

A munkavállalók többsége után adóalap kedvezményeket is érvényesíthet a vállalkozás, van, amiről igazolás sem szüksége. Pl.a 25 év alatti és 55 év felettiekről nem kell, de a tartósan munkanélküli foglalkoztatásáról már igen.

2017-től új fogalom a pénztármentesített érték: Ez azt jelenti, hogy amíg a házipénztár értéke ezalatt van, addig nincs kihatással az adóalapra. Ez az összeg a tárgyévi összes bevétel 5 %-a, de legalább 1 millió forint. A veszteség elhatárolására is új szabályvonatkozik 2017-től.

Az adóbevallást május 31-ig kell megtenniük a vállalkozásoknak a KIVA nevű nyomtatványon. Ha év közben szűnik meg a KIVA jogalanyiság, akkor a megszűnést követő ötödik hónap utolsó napjáig kell bevallást teljesíteni.

A cikkünk rövidebb összefoglaló a 2017-ben hatályba lépő új szabályokról, ezért a kisvállalati adóról szóló jogszabály pontos ismerete nélkülözhetetlen a jogszabályoknak valómegfelelés szempontjából.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ